Gravad lax med dillstuvad potatis, picklad rödlök & kapris

Gravad lax

600 g pinfärsk laxfilé
1/2 dl socker
2 msk salt
2 tsk krossad vitpeppar
1 rejäl näve grovhackad dill

 

Picklad rödlök

1 tunt skivad rödlök
2 msk ättikssprit
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Dillstuvad potatis

800 g kokt, fast potatis
2 msk smör
2 msk mjöl
5 dl standardmjölk
salt & nymalen vitpeppar
1 dl grovhackad dill
3 msk kapris

Förbered lax och picklad rödlök minst 1 dag i förväg. Putsa laxen fri från ben men låt skinnet vara kvar. Om du vill kan du dela laxen i 2 bitar på bredden för att rimma dem mot varandra. Låt annars biten vara hel och lägg något över i kylen, till exempel ett smörpaket.

Blanda socker, salt och vitpeppar och gnid in laxen med detta. Lägg dillen på laxen och lägg eventuellt de två delarna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar och grava i kylen i minst 1 dygn.

Värm vatten, socker och ättika tills sockret löst sig. Låt svalna. Häll över den skivade löken och låt sedan dra sig i kylen i minst 1 timme, helst över natten.

Skär den kokta potatisen i stora tärningar . Smält smör, tillsätt mjöl och blanda väl. Häll på mjölk och vispa ihop till en krämig sås. Salta och peppra. Blanda i potatisen och låt bli genomvarmt. Tillsätt dill och rör om väl.

Skiva laxen i tunna skivor och servera med dillstuvad potatis, picklad rödlök och strö över kapris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s