Gravad lax
600 g pinfärsk laxfilé
1/2 dl socker
2 msk salt
2 tsk krossad vitpeppar
1 rejäl näve grovhackad dill
Picklad rödlök
1 tunt skivad rödlök
2 msk ättikssprit
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
Dillstuvad potatis
800 g kokt, fast potatis
2 msk smör
2 msk mjöl
5 dl standardmjölk
salt & nymalen vitpeppar
1 dl grovhackad dill
3 msk kapris
Förbered lax och picklad rödlök minst 1 dag i förväg. Putsa laxen fri från ben men låt skinnet vara kvar. Om du vill kan du dela laxen i 2 bitar på bredden för att rimma dem mot varandra. Låt annars biten vara hel och lägg något över i kylen, till exempel ett smörpaket.
Blanda socker, salt och vitpeppar och gnid in laxen med detta. Lägg dillen på laxen och lägg eventuellt de två delarna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar och grava i kylen i minst 1 dygn.
Värm vatten, socker och ättika tills sockret löst sig. Låt svalna. Häll över den skivade löken och låt sedan dra sig i kylen i minst 1 timme, helst över natten.
Skär den kokta potatisen i stora tärningar . Smält smör, tillsätt mjöl och blanda väl. Häll på mjölk och vispa ihop till en krämig sås. Salta och peppra. Blanda i potatisen och låt bli genomvarmt. Tillsätt dill och rör om väl.
Skiva laxen i tunna skivor och servera med dillstuvad potatis, picklad rödlök och strö över kapris.