Trydes köttbullar m gräddsås och kokt potatis, rårörda lingon 4 port

Köttbullar

400 g                 nötfärs
400 g                 blandfärs
1 dl                     gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl                     ströbröd
1                         ägg
½ dl                    vatten
2                         medelstora kokta potatisar
2                         små gul lökar
1 msk                 farinsocker
3 msk                 ansjovisspad
2 msk                 koncentrerad kalvfond
2 msk                 soja
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning

Gräddsås

5 dl                    vispgrädde 40%
1 msk                 kikkomansoja
salt, peppar

Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet och låt det dra i ca 10 minuter.
Skala lökarna och riv en av lökarna på ett rivjärn samt finhacka och stek den andra gyllenbrun.
Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Forma runda små köttbullar ca 25g st och stek gyllenbruna i smör.

Plocka upp köttbullarna från stekspadet och häll i grädden och sojan. Låt puttra till önskad konsistens och sila därefter såsen i ett durkslag.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s