Köttbullar
400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gul lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
Gräddsås
5 dl vispgrädde 40%
1 msk kikkomansoja
salt, peppar
Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet och låt det dra i ca 10 minuter.
Skala lökarna och riv en av lökarna på ett rivjärn samt finhacka och stek den andra gyllenbrun.
Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Forma runda små köttbullar ca 25g st och stek gyllenbruna i smör.
Plocka upp köttbullarna från stekspadet och häll i grädden och sojan. Låt puttra till önskad konsistens och sila därefter såsen i ett durkslag.
Servera med kokt potatis och rårörda lingon.