Sparrisrisotto med timjanbakade tomater

4 portioner

  • 1 liter vatten
  • 4 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 stora schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1½ dl vitt vin
  • 3 dl carnarloi
  • 250 gr färsk, grön sparris
  • 200 gr parmesanost
  • salt, svartpeppar
  • Plommontomater
  • Timjan

 

  1. Låt vatten och fond koka upp. Sätt lock på kastrullen och låt buljongen sjuda medan resten förbereds.
  2. Skala och finhacka lök.
  3. Fräs lök mjuk i olivolja i en stor kastrull och tillsätt efter en stund riset. Låt fräsa med ett par minuter
  4. Tillsätt vinet och låt småputtra tills vätskan har absorberats.
  5. Fyll på med buljong så att riset precis täcks. Rör om och låt puttra. Späd med mer buljong allteftersom. Efter 20-25 minuter är riset färdigt och det ska finnas lite vätska kvar när risotton är klar.
  6. Hacka sparrisen i mindre bitar och spara topparna. Kör det tillsammans med 1 msk av fonden i mixer till en slät smet.
  7. Lägg i sparriscremen när det återstår ca 3 minuter av koktiden.
  8. Riv parmesanosten fint och rör ner ca 150 gr, spar resten till serveringen. Smaka av med salt och svartpeppar och garnera med sparrisknopparna.

Gott tillbehör är att köra delade plommomtomater med olivolja och timjan på i 200gr ca 10 min…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s