Snabbgravad lax 4 port

Snabbgravad lax och grillade pilgrimsmusslor serveras med dillstuvad potatis
500g laxfilé
2 msk salt
2 msk socker
1 dl vatten
- Skär bort eventuellt skinn från laxen.
- Blanda salt och socker med vattnet i en liten kastrull. Koka upp. Låt svalna.
- Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.
- Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
- Ta upp laxen och skär i skivor. Servera gärna med en fräsch sallad och en klick örtmajonnäs.
Dillstuvad potatis 4 port
1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt & färskmalen vitpeppar
- Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Lyft av från plattan och rör i vetemjölet. Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning Låt såsen småkoka i 10-15 minuter. Krydda med salt och peppar.
- Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig. Låt den svalna och skär i bitar efter önskad storlek.
- Hacka dillen fint och rör ner den i såsen. Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt. Låt allt bli genomvarmt och servera genast.