Trydes köttbullar m gräddsås och kokt potatis, rårörda lingon 4 port

Köttbullar

400 g                 nötfärs
400 g                 blandfärs
1 dl                     gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl                     ströbröd
1                         ägg
½ dl                    vatten
2                         medelstora kokta potatisar
2                         små gul lökar
1 msk                 farinsocker
3 msk                 ansjovisspad
2 msk                 koncentrerad kalvfond
2 msk                 soja
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning

Gräddsås

5 dl                    vispgrädde 40%
1 msk                 kikkomansoja
salt, peppar

Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet och låt det dra i ca 10 minuter.
Skala lökarna och riv en av lökarna på ett rivjärn samt finhacka och stek den andra gyllenbrun.
Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Forma runda små köttbullar ca 25g st och stek gyllenbruna i smör.

Plocka upp köttbullarna från stekspadet och häll i grädden och sojan. Låt puttra till önskad konsistens och sila därefter såsen i ett durkslag.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Gravad lax med dillstuvad potatis, picklad rödlök & kapris

Gravad lax

600 g pinfärsk laxfilé
1/2 dl socker
2 msk salt
2 tsk krossad vitpeppar
1 rejäl näve grovhackad dill

 

Picklad rödlök

1 tunt skivad rödlök
2 msk ättikssprit
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Dillstuvad potatis

800 g kokt, fast potatis
2 msk smör
2 msk mjöl
5 dl standardmjölk
salt & nymalen vitpeppar
1 dl grovhackad dill
3 msk kapris

Förbered lax och picklad rödlök minst 1 dag i förväg. Putsa laxen fri från ben men låt skinnet vara kvar. Om du vill kan du dela laxen i 2 bitar på bredden för att rimma dem mot varandra. Låt annars biten vara hel och lägg något över i kylen, till exempel ett smörpaket.

Blanda socker, salt och vitpeppar och gnid in laxen med detta. Lägg dillen på laxen och lägg eventuellt de två delarna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar och grava i kylen i minst 1 dygn.

Värm vatten, socker och ättika tills sockret löst sig. Låt svalna. Häll över den skivade löken och låt sedan dra sig i kylen i minst 1 timme, helst över natten.

Skär den kokta potatisen i stora tärningar . Smält smör, tillsätt mjöl och blanda väl. Häll på mjölk och vispa ihop till en krämig sås. Salta och peppra. Blanda i potatisen och låt bli genomvarmt. Tillsätt dill och rör om väl.

Skiva laxen i tunna skivor och servera med dillstuvad potatis, picklad rödlök och strö över kapris.

Sparris med getost

4 Personer

750 g grön sparris
1 msk olivolja
1 msk smör
flingsalt
svartpeppar
250 g källarlagrad getost från Orranäs gårdsmeijeri

Skär bort roten på sparrisen och koka i lättsaltat vatten cirka 1 minut. Bryn den därefter en kort stund i lite olivolja.
Tillsätt salt och peppar och blanda om.
Lägg upp på serveringsfat och toppa med riven källarlagrad getost från Orranäs
Garnera gärna med kärnor från granatäpple och rostade valnötter.

Picklade polka & gulbetor

500 g polka eller gulbetor
3 cm färsk ingefära
3/4 dl ättiksprit (12 %)
1 1/2 dl strösocker
2 1/4 dl vatten

Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna med mandolin. Skala och skiva ingefäran tunt. Kola upp ättika, socker, vatten och ingefära i en kastrull. Låt svalnaen stund
Fyll glasburkar med skivade betor. Häll över lagen tills det täcker. Låt stå minst 2 timmar före servering.

Jordärtskockssoppa a la Tryde

4 Personer

1 kg jordärtskockor
2 finhackade schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 dl vitt torrt vin
7 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde 40%
1 dl mjölk
1 krm muskot
1 krm cajennepeppar
salt och peppar

 

Skala jordärtskockorna och lägg dem i lite vatten så att de inte mörknar. Fräs löken i smör utan att den tar färg, tillsätt vin, buljong och jordärtskockorna. Koka i ca 15 min tills skockorna är mjuka. Mixa till en slät soppa. Tillsätt gräddmjölken och låt koka ihop i 5 min. Smaka av med salt, peppar, muskot. Späd med ev mer buljong till rätt konsistens. Häll upp soppan.

 

Sparrisrisotto med timjanbakade tomater

4 portioner

  • 1 liter vatten
  • 4 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 stora schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1½ dl vitt vin
  • 3 dl carnarloi
  • 250 gr färsk, grön sparris
  • 200 gr parmesanost
  • salt, svartpeppar
  • Plommontomater
  • Timjan

 

  1. Låt vatten och fond koka upp. Sätt lock på kastrullen och låt buljongen sjuda medan resten förbereds.
  2. Skala och finhacka lök.
  3. Fräs lök mjuk i olivolja i en stor kastrull och tillsätt efter en stund riset. Låt fräsa med ett par minuter
  4. Tillsätt vinet och låt småputtra tills vätskan har absorberats.
  5. Fyll på med buljong så att riset precis täcks. Rör om och låt puttra. Späd med mer buljong allteftersom. Efter 20-25 minuter är riset färdigt och det ska finnas lite vätska kvar när risotton är klar.
  6. Hacka sparrisen i mindre bitar och spara topparna. Kör det tillsammans med 1 msk av fonden i mixer till en slät smet.
  7. Lägg i sparriscremen när det återstår ca 3 minuter av koktiden.
  8. Riv parmesanosten fint och rör ner ca 150 gr, spar resten till serveringen. Smaka av med salt och svartpeppar och garnera med sparrisknopparna.

Gott tillbehör är att köra delade plommomtomater med olivolja och timjan på i 200gr ca 10 min…..

Röding med blomkål & broccolimos.

4 rödingfileér till 4 port

 

1 blomkålshuvud

1 broccoli

1/2 dl grädde

3 msk smör

1/2 dl riven västerbottenost

Salt och peppar

 

  1. Skär blomkål och broccoli i bitar och buketter. Koka i lättsaltat vatten tills mjuka, ca 7-8 min.
  2. Mixa de mjuka grönsakerna med en stavmixer direkt ner i kastrullen. Det gör ingenting om det blir lite klumpar men det gör man som man vill.
  3. Tillsätt grädde, smör och riven ost. Rör runt och låt smälta i moset.
  4. Smaka av med salt, peppar.
  5. Stek rödingen i smör med skinnsidan nedåt. Ös hela tiden med smöret uppe på rödingen för ett härligt resultat.

 

 

  1. Skärmklipp